Програм обележавања Дечје недеље у ОШ "Сремски фронт" у Шиду


ОШ „ Сремски фронт“ Шид
Програм активности Дечје недеље
од 3-9. октобра 2016. године

Мото: „НЕЋУ ДА БРИГАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ“

ДАН ПРВИ 

понедељак, 3. октобар: ОТВАРАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

© Медијска промоција Дечје недеље и програма активности у нашој школи на Радио–Шиду (РТВ Коперникус)

У школи:
© Почетак првог часа посветити отварању Дечје недеље. Упознати ученике са традицијом обележавања Дечје недеље код нас и у свету.
(задужени: наставници, учитељи). 

© Покретање хуманитарне акције ДЕЦА-ДЕЦИ која ће се у школи одвијати током читаве Дечје недеље и бити затвореа се 10. октобра 2016.

© Укључење у наградну интернет-изложбу на тему овогодишње Дечје недеље. Фотографију послати у јпг формату на адресу pdsizlozba@outlook.com. Радови који стигну биће објављени на страници Друштва пријатеља деце, а најбољи ће бити награђени књигама. (Више о томе на сајту Пријатеља деце Србије). Изложба се затвара 9. октобра 2016. (задужени: сви учитељи и наставник ликовне културе)
 
У ГРАДУ:
© Укључивање у програм локалне заједнице од 11-16 часова до краја наставе - улично сликање, улични свирачи (радионица у центру града, у 10.30, задужени: Сања Продановић и одељење 6-1. Четврти час им се придружује одељење 6-4 са Наташом Миљановић).

© НИЖИ РАЗРЕДИ – на првом часу: упознавање деце са Конвенцијом о правима детета; од 2-4. разреда: цртање кредама у боји у дворишту школе;
У ГРАДУ:
© 1. разред иде у градску Библиотеку.

© Посета изложби Змајевих дечјих игара у Библиотеци „Симеон Пишчевић“ у 17 часова (задужени: Марија Ерић, Наташа Миљановић, Горан Митровић, са својим одељењима и Снежана Матић са драмском секцијом.
Циљ: Упознавање ученика са Конвенцијом о правима детета, како би остварили пуну партиципацију и заштиту сопствених права и са историјом развоја цивилног друштва). Упознавање шире јавности путем медија са најважнијим телима и званичним документима који доприносе напретку и успостављању једног савременог и интегрисаног националног система бриге о деци, који помаже остваривању права детета. Истицати важност игре за правилан развој детета.

ДАН ДРУГИ
уторак, 4. октобар 2016.

© Састанак ЂАЧКОГ ПАРЛАМЕНТА, припрема за Велики парламент код председника Општине Шид. (задужен: руководилац Парламента)

Циљ: Веће укључење деце и младих у акције које се односе на њих.
.
НИЖИ РАЗРЕДИ:
© ИЗЛОЖБА „Мој љубимац“, у току наставе, посвећена обележавању ДАНА ЖИВОТИЊА.

ВИШИ РАЗРЕДИ:

© РАДИОНИЦА ФОРУМ ТЕАТРА У РЕШАВАЊУ КОНФЛИКАТА у свечаној сали наше школе у 11 сати Учествују и публика су ученици 6. разреда са наставницима који тада имају час код њих. (Николина Думанчић, Бојана Лепињица, Сања Продановић, Јосип Павловић, Наташа Миљановић са одељењем 5-2). Радионице држе Марија Ерић, Милутин Бекић, Снежана Матић, Александра Черјековић Тубић, Николина Думанчић, Наташа Миљановић са групом ученика из одељења које је присутно у публици. У раду форум театра, као и у публици, учествоваће и деца из ОШ "Јован Јовановић Змај" (бивша специјална школа).

Циљ: Указивање на дечји угао сагледавања проблема квалитета живљења, подстицање цивилне иницијативе за унапређење живота заједнице нарочито деце и младих у њој. Сагледавање деце као активних учесника друштва. Давање деци простора да јавно искажу сопствене и аутентичне потребе и очекивања, подстицање партнерства између ученика и наставника. Помоћ у решавању конфликата.

 ДАН ТРЕЋИ
среда, 5. октобар

© ШИРОМ ОТВОРЕНА ВРАТА у Општини Шид
15. Општински Дечји парламент, посета Ђачког парламента председнику Оштине у 12 сати.
(Реализатори: директор, Ивана Кошутић, руководилац Ученичког парламента)

ВИШИ РАЗРЕДИ:
© Квиз о животињама (посвећено обележавању Дана животиња) у току петог и шестог часа у свечаној сали школе. Публика ће бити одељења 8-3 и 6-2 са наставницом Александром Черјековић-Тубић, 5-2 и 5-1 са наставницом Светланом Јукић, 5-3 са наставницом Зорицом Шеремет на 5. часу, 8-2 и 5-3 са наставницом Бранком Челебић, 8-3 са наставницом Маријом Ерић. Реализација квиза: Наташа Миљановић и Марија Ерић.

НИЖИ РАЗРЕДИ:

© ПРИЈЕМ ПРВАКА У ДЕЧЈИ САВЕЗ
Након обављеног пријема у Дечји савез сви ученици првог разреда ће на поклон добити бесплатну годишњу чланску карту ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ. (задужени: учитељи)
© Приредбу за први разред припремају ученици од 2 – 4. разреда.


ДАН ЧЕТВРТИ

четвртак 6. октобар
ТО САМ ЈА – ТО СМО МИ

НИЖИ РАЗРЕДИ:
© ЗНАМ, ХОЋУ, МОГУ – представљање ученика у оквиру свог одељења,


ВИШИ РАЗРЕДИ:

© Замена улога – ученици по претходном договору са наставницима, држе наставу у свом одељењу.
Циљ: Подстицање јавне афирмације и права детета на учешћу у културно-уметничком стваралаштву и слободним активностима, с правом детета на лични избор као подстицање индивидуалних сколоности и способности деце и њихова презентација. Афирмација дечјег стваралаштва, креативности и одговорности. Подстицање радости, забаве и игре као као предуслова за срећно и безбрижно детињство које је омогућује правилан развој деце. Подстицати здраве облике живота.


МАЈНКРАФТ ШКОЛА КАРАКТЕРА
Радионица у информатичком кабинету - заинтересовани ученици ће кроз играње омиљене игре говорити о изграђивању карактерних својстава (како мајнкрафт доприноси изградњи својстава социјалне интелигенције, емоционалне интелигенције, љубави, духовитости, упорности, самоконтроле и слично). Организатори: Наташа Миљановић и Томислав Шеремет

ДАН ПЕТИ

петак 7. октобар

НИЖИ РАЗРЕДИ:

© Интерактивна представа „ЈОШ САМО ДАНАС У НАШЕМ ГРАДУ“

ВИШИ РАЗРЕДИ:

© Посета Дану науке у ОШ “Бранко Радичевић” од 10 сати (организатори активности: Томислав Шеремет и Бојана Лепињица, ученици 6-1 и 8-1 одељења).

© КРОС „ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО“ у 11 сати. Организатори: Душко Башић И Јосип Павловић.

ДАН ШЕСТИ

субота 8. октобар

© Предавање за родитеље: др Зоран Миливојевић, у КОЦ-у, у 18 сати.

ДАН СЕДМИ

недеља, односно понедељак 10. октобар
© Завршетак хуманитарне акције“ДЕЦА-ДЕЦИ“, недеља, 9. октобар, односно понедељак, 10. септембар).

© Поклон ученицима наше школе у школском прибору.
Координатори акције: Биљана Бешевић, Весна Мауковић.
Циљ: Подстицање и развијање солидарности међу децом, пружање помоћи и прокламовање пажње на релацији ДЕЦА-ДЕЦИ, давање онима који су вишеструко угрожени. Школа ће одлучити коме ће помоћ доставити и како ће је расподелити.


Дечји савез 
координатор РАДОСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ
напомена: Колеге из подручних одељења задржавају право да активности Дечје недеље прилагоде и изведу према својим могућностима и потребама.

Коментари