Данас на Вуковом сабору у Тршићу - Бојана Чизмић освојила трећу награду

Вуков сабор је најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Посвећена је неговању успомене на живот и дело реформатора српског језика, Вука Стефановића Караџића. Централни програм се традиционално одржава у септембру у Вуковом родном месту Тршићу код Лознице. Део програма се реализује у Лозници, Београду и оближњем манастиру Троноша, месту раног Вуковог школовања.
Први Вуков сабор је одржан 1933. и од тада није одржан једино 1941. и 1944. за време Другог светског рата.
Програм Вуковог сабора обухвата тематске изложбе, концерте, књижевне и филмске вечери, промоције књига и сличне приредбе. Један од програма је „Ђачки Вуков сабор“ који обухвата такмичења и изложбе радова основаца. Централна манифестација се одржава на саборишту (отвореној позорници) у Тршићу и традиционално почиње изувођењем „Химне Вуку“ Стевана Мокрањца и подизањем заставе сабора. Следе поздравни говор председника града Лознице и саборска беседа неког истакнутог књижевника, уметника или научника. Потом се изводи одабрано музичко-сценско дело. На крају наступају фолклорни ансамбли.
Организатори сабора су „Центар за културу Вук Караџић“ и Град Лозница, под покровитељством више министарстава Владе Републике Србије.
Овогодишњи "Ђачки Вуков сабор до недеље 29. маја је у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле, а ученици су у могућности да похађају бројне радионице које се баве српским језиком, ликовном културом и нашом традицијом. Током викенда у Тршићу ће се одржати Републичко такмичење из српског језика, а на отвореној позорници данас је Шабачко позориште извело позоришну представу "Хајдуци" Бранислава Нушића. Покровитељи "Ђачког Вуковог сабора су Министарство културе и град Лозница. 
Пролазак наставника ликовне културе на ниво учешћа на "Ђачком Вуковом сабору" сматра се највећим успехом у тој школској години, а наставница Сања Продановић до сада је пет пута са својим ђацима постигла овај велики успех. Ове године ученица осмог разреда, Бојана Чизмић, позвана је да учествује након што је стручни жири састављен од историчара уметности и академских сликара одабрао њене радове, а на сабору је освојила трећу награду. 
Наша бивша ученица, сада гимназијалка, Бојанина сестра Милица Чизмић освојила је другу награду. Колики је ово успех много се боље види ако се узме у обзир ко су учесници ликовног конкурса. Од свих учесника десет најбољих из читаве Србије бива позвано на сабор, а од тих десет најбољих, две сестре Чизмић су освојиле две од три награде.Коментари